Inbyggda eldstäder

Med en inbyggd eldstad från Elmakaren kan du skapa din egen unika platsbyggda eldstad. Den värmande och smidiga gaselden ger en vacker eld med bara ett knapptryck.

Insatsen kallas Gåshaga och tillverkas i svart plåt med härdade löstagbara glas och kan även tillverkas med räfflad insida. Denna reglas sen upp på plats och kringkläs med mineritskivor eller önskat brandtåligt material.

Gåshaga

Eldmakarens inbyggda eldstäder kallas Gåshaga och tillverkas med en, två, tre eller fyra öppna sidor.

Gåshaga har fyra standardmått 600, 900, 1200 och 1500 mm men kan även måttanpassas.

Eldstaden levereras med keramisk ved eller dekorsten, härdade plana glas och med räfflad insida om så önskas.

Den reglas upp på plats och kläs med önskat brandtåligt material, se Förutsättningar. Gaselden styrs och övervakas elektroniskt och kräver utventilation.

För maxeffekt på brännare se Gasbrasor, Flamdekorationer och Rampbrännare.

För prisuppgift kontakta oss

Standardmått

Detta är standardmått för Gåshaga men eldstäderna går att tillverka i fler storlekar vid förfrågan. 

Keramisk ved eller dekorsten

I eldstaden monteras en dekorativ gaseld som finns i två modeller. Gasbrasa med keramisk ved eller flamdekoration med svart dekorsten.

För ett traditionellt utseende rekommenderar vi keramisk ved och för en modernt utseende dekorsten. 

Dekorativa gaseldar med keramisk ved kallas för Gasbrasor.
Dekorativa gaseldar med svart dekorsten kallas för Flamdekorationer.

Material & färg

Eldstäderna tillverkas i tunn plåt och har en låg vikt ca 40-80 kg och kan därför ställas eller skruvas fast direkt i golv. Plåten pulverlackeras som standard i svart (RAL 7021) men kan fås i annan färg mot pristillägg. Det finns även möjlighet att tillverka med räfflad insida och i rostfritt stål
RAL 7021
Räfflad insida
Borstad rostfritt stål

Glas och tilluft

För en bra och välfungerande eldstad rekommenderar vi Gåshaga med glas. Beroende på eldstaden placering och luftflöde i rummet så kan det i vissa fall fungera utan glas. Exempelvis en eldstad i en entré där luften luften rör sig mycket så hjälper glaset att leda avgaser upp och ut genom avgaskanalen istället för ut i rummet. I ett rum där luften rör sig mindre kan det fungera utan glas. 

Förutsättningar

Våra eldstäder drivs med gasol, stadsgas eller naturgas, beroende på vad man har tillgång till. Förvaring sker då i ett gasolskåp som placeras någonstans utomhus. Vi har gasolskåp för både inom- och utomhusbruk utanför byggnaden.
Även om dessa eldstäder inte kräver någon traditionell skorsten ska de ventileras ut. Den lilla mängd luft som behövs till brasan tas från rummet där eldstaden är monterad, genom ett ventilationsgaller framför styrenheten i eldstadens underdel. Eldstaden får aldrig vara tät undertill. Luft måste kunna cirkulera och styrenheten måste vara åtkomlig vid service.
Alla våra eldstäder tänds och släcks elektroniskt med hjälp av en väggknapp eller mobil enhet om man har ett smart elsystem.